Blomberg RMT

 Bewegingen die helen

Welkom bij Blomberg Rhythmic Movement Training® in Nederland

De originele methode van Ritmische Bewegingen uit Zweden

Blomberg RMT is een holistische trainings- en behandelmethode die wordt gebruikt door mensen van alle leeftijden en functionaliteiten.

De ritmische bewegingen zijn gebaseerd op de aangeboren ritmische bewegingen die baby's maken voordat ze gaan lopen. 

Deze bewegingen en zachte isometrische oefeningen ondersteunen de integratie van primaire reflexen en versterken onder andere de ontwikkeling van core stability, coördinatie, balans en alertheid.


Ontwikkelingsuitdagingen en neurologische, fysieke, emotionele, mentale en cognitieve problemen worden aangepakt. 

Stress, aandachtsproblemen, hyperactiviteit, autisme, dyslexie, motorische problemen, pijn en soortgelijke uitdagingen worden verbeterd met deze zachte en effectief vorm van lichaamsbeweging. 

Cursussen in de methode worden over de hele wereld gegeven.

Blomberg Ritmische Bewegingstraining is geschikt voor iedereen 

De baby is het rolmodel

BRMT is gebaseerd op de aangeboren ritmische bewegingen die baby's maken voordat ze gaan lopen. Gezonde baby's die in hun eigen tempo kunnen bewegen en ontwikkelen, zullen deze bewegingen uitvoeren om een ​​stabiele basis te bieden voor hun volgende ontwikkelingsstap.

Naarmate kinderen bewegen, ontwikkelen ze hun motorische en sensorische vaardigheden. Deze vaardigheden ondersteunen het vermogen om evenwichtig en geaard te zijn in het lichaam en emotie, en toegang krijgen tot hun cognitieve ontwikkeling.

In de constante ontdekking en interactie met hun omgeving ontwikkelen kinderen spraak-, taal-, visuele-, auditieve- en cognitieve vaardigheden. Bovendien blijven emoties, zelfbewustzijn en motivatie zich ontwikkelen terwijl ze leren spelen en samenwerken met anderen.

De noodzakelijke mijlpalen in de ontwikkeling van het kind, zoals het hoofd optillen, rondrollen en kruipen, vinden meestal in een bepaalde volgorde plaats. Elke vaardigheid is gebaseerd op eerdere vaardigheden. Dit betekent dat het kind motorische basispatronen moet ontwikkelen voordat het meer geavanceerde patronen kan bouwen. Sommige kinderen hebben haast en slaan ontwikkelingsstadia over, en anderen kunnen dit om verschillende redenen niet. Het kunnen blessures, stress of omgevingsfactoren zijn tijdens de zwangerschap, bevalling of later. Dit beïnvloedt de verdere ontwikkeling en voorkomt dat het kind zijn of haar volledige potentieel bereikt.

Het passief schommelen en knuffelen van de verzorgers en de actieve ritmische bewegingspatronen die de baby maakt, stimuleren de zintuigen en een functionerende spierspanning en ondersteunen de opwinding van de bewuste geest. De verbinding tussen het lichaam en de hersenen wordt ondersteund door de ontwikkeling van nieuwe en sterkere neurologische paden. De ritmische babybewegingen ondersteunen de ontwikkeling, rijping en integratie van de babyreflexen en ondersteunen het wekken van de nieuwsgierigheid van het kind. Op deze manier worden baby's meesters in beweging naarmate ze meer over zichzelf en hun omgeving leren. In een veilig, gezond en goed functionerend lichaam kan verdere ontwikkeling de ruimte krijgen.

Alle ritmische bewegingen van Blomberg gebeuren liggend, zittend of staand op handen en knieën. Dit ondersteunt de ontwikkeling van het neuromotorische systeem zonder gestoord te worden door evenwichtsproblemen. Ze zijn zacht en comfortabel om uit te voeren. Voor degenen die de bewegingen niet zelf kunnen doen, kunnen ze passief worden gegeven.

De ritmische bewegingen, zowel passief als actief, zijn gunstig voor herhaling van het zenuwstelsel op latere leeftijd, indien nodig. In zekere zin is ritmische bewegingstraining een zachte en veilige herbeleving en ontdekking van de vroege kinderjaren.


Het doel van de training

Het doel is een betere balans en een betere doorstroming naar het hele lichaam, minder stress, een normalisatie van spiertonus, minder spanning en pijn, betere zelfregulatie, meer vermogen om te focussen, herinneren en flexibeler en stabieler te worden, zowel fysiek, emotioneel als mentaal.

Voor sommigen is het doel misschien dat ze kunnen gaan kruipen en zelfstandig kunnen opstaan.

Voor anderen is het doel wellicht een beter uithoudingsvermogen en langer stilzitten en concentreren.

Kunnen lezen zonder pijn in de ogen of hoofd, of minder verlegen worden, zijn andere doelen, afhankelijk van wat iemand in het leven dwarszit.

Problemen met coördinatie, ritme, balans, fijne motoriek en articulatie, evenals problemen met scoliose, kufosen (bochel) en gedraaid bekken kunnen allemaal worden aangepakt.

De Ritmische Bewegingstraining van Blomberg is een nuttige aanvulling op andere therapieën en vormen van lichaamsbeweging. 


De innerlijke en uiterlijke milieuaspecten

Blomberg RMT belicht ook de milieuaspecten van genezing en ontwikkeling. 

in deze tijden is het onmogelijk om de milieu-impact op ons leven te negeren. Stressfactoren zoals gifstoffen, straling, voedsel en medicijnen, enz. beïnvloeden onze gezondheid.

De bewegingen hebben het vermogen om de cellen te ontgiften door de verbeterde doorstroming. Om ervoor te zorgen dat lichaamsbeweging een blijvend effect heeft, is het belangrijk om de afvoer van gifstoffen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat het individu krijgt wat het nodig heeft om gezond te blijven en het centrale zenuwstelsel op te bouwen.

Daarom is het noodzakelijk om de eliminatie van gifstoffen te ondersteunen, de eisen die het systeem belasten te verminderen en ervoor te zorgen dat het individu de juiste voeding, frisse lucht, zonlicht en rust krijgt, enz.

Elke gedrags-, emotionele of fysieke uitdaging zal er baat bij hebben als lichaamsbeweging wordt aangevuld met deze milieuaspecten om een gezonde levensstijl te ondersteunen.


De bewegingen zijn voor alle leeftijdenen en functionaliteiten  

Ervaar de Blomberg Ritmische Bewegingstraining voor uzelf of voor uw kind om zo te profiteren van bewegingsintegratie door middel van privésessies of een cursus.

Neem contact op met een erkende Blomberg Rhythmic Movement Training consultant of -instructeur. De ritmische bewegingen zijn effectief zowel bij baby's, kinderen, tieners, volwassenen als ouderen.

Al vanaf de jaren '80, toen voor het eerst werd ontwikkeld op basis van het werk van Kerstin Linde, heeft de Blomberg RMT-gemeenschap zich voortdurend vernieuwd en aangepast aan nieuwe wetenschappelijke inzichten op het gebied van de gezondheidszorg. Deze holistische benadering biedt veel mogelijkheden die verder gaan dan de integratie van reflexen.