Cursusmogelijkheden in Nederland

Momenteel bieden wij de volgende cursussen aan:

 • BRMT Introductielezing en workshop * (4 uur) 
 • LEVEL 1 Ritmische bewegingstraining en primaire reflexen (14 uur)
 • LEVEL 2 Ritmische bewegingen, emoties en innerlijk leiderschap, Het limbische systeem (14 uur)
 • LEVEL 3 Ritmische Bewegingen, reflexen en vision in lees- en schrijfproblemen (14 uur)
 • Ritmische Bewegingstraining voor peuters en kleuters (14 uur)
 • Ritmische Bewegingstraining en Dieet voor duurzame gezondheid bij autisme en andere uitdagingen (14 uur)
 • Ritmische Bewegingstraining en Reflexen bij hersenverlamming en andere motorische handicaps (12 uur)
 • Ritmische Bewegingstraining en reflexintegratie bij pijn en problemen in het bewegingsapparaat, deel 1 (14 uur)
 • Ritmische Bewegingstraining en reflexintegratie bij pijn en problemen in het bewegingsapparaat, deel 2 (14 uur)
 • Ritmische Bewegingstraining en reflexintegratie, dromen, creativiteit en innerlijke healing (14 uur)

Cursusinformatie 

BRMT Introduction Lecture and Workshop *

Voor iedereen die BRMT wil leren kennen.

(4 uur)

Geen voorkennis vereist 

Het geeft een praktisch en theoretisch inzicht in de methode. Je ervaart en leert enkele passieve en actieve ritmische bewegingen. Je test een primitieve reflex en integreert deze met isometrische druk.

Deze inleidende klasse  is verplicht voor degenen die nieuw zijn in de methode en de volgende cursussen willen volgen:

 • * Ritmische bewegingseducatie voor peuters en kleuters 
 • * Ritmische bewegingstraining en voeding voor een duurzame gezondheid bij autisme en andere uitdagingen.
 • Het aanbevalen als inleiding tot de trainingsklasse Ritmische Bewegingstraining bij hersenverlamming en andere motorische handicaps.

Deze inleiding wordt altijd voorafgaand aan deze cursussen gegeven.


Blomberg RMT LEVEL 1

Rhythmic Movement and Primitive Reflexes 

Basiscursus

Geen voorkennis vereist

Tijdens deze tweedaagse training leer je de basis van Rhythmic Movement Training: hoe deze ritmische oefeningen gebruikt kunnen worden om de balans, coördinatie en spiertonus te regelen, de hersenen te stimuleren om aandacht, focus, stabiliteit te verbeteren, impulsen te beheersen en hoe hyperactiviteit te verminderen. 

Je krijgt informatie over de belangrijkste primitieve reflexen die storend kunnen werken op de ontwikkeling, en hoe je deze kunt integreren via specifieke ritmische bewegingen.

In theorie en praktijk leer je hoe en waarom ritmische bewegingen en reflexintegratie ruimte kunnen creëren voor spel, leren en sociale interactie

Na deze gedegen cursus kun je de bewegingen gaan gebruiken bij jezelf, je familie en je cliënten. 


Blomberg RMT LEVEL 2

Ritmische bewegingen, emoties en innerlijk leiderschap, Het limbische systeem

Voorkennis: Level 1

Deze 2-daagse cursus stelt ons in staat om te werken met bewegingen om in contact te komen met onze emoties, en om emoties te stabiliseren wanneer ze de leiding dreigen te nemen.

Het limbische systeem reguleert geheugen, emoties, gevoelens van zorgzaamheid en affectie. De ritmische bewegingen en reflexintegratie ondersteunen het vermogen om het boven- en onderlichaam te onderscheiden. Dit is belangrijk voor de voortdurende ontwikkeling van verbeelding en creatief vermogen. Met sterkere zenuwverbindingen in het centrale zenuwstelsel verbetert ook de relatie tussen gedachten en gevoelens.

Deze cursus behandelt reflexen die effect hebben op de emoties, stress en angst. Je leert wat je kunt doen als mensen sterk reageren op ritmische bewegingen. Het is een noodzakelijke tool voor iedereen die wil werken met ritmische bewegingstraining.

Blomberg RMT LEVEL 3

Ritmische Bewegingen, reflexen en vision in lees- en schrijfproblemen


Voorkennis Level 2 of Deel 2 (Pijn) 

Deze intensieve cursus behandelt hoe ons lees- en schrijfvermogen wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals gezichtsvermogen, articulatie en motoriek. Je leert over cognitieve, visuele en auditieve ontwikkeling en de samenwerking tussen de twee hersenhelften. Dr. Blomberg legt de theorie van verschillende soorten dyslectische problemen uit.

We testen primaire reflexen en herkennen andere motorische beperkingen die belangrijk zijn bij dyslexie. De nadruk ligt op het herkennen van visuele problemen en het verbeteren van zicht en lezen door ritmische en visuele oefeningen te combineren. Ook leer je het effect van stress op oogbewegingen en auditieve waarneming.

We zullen onze eigen waarneming gebruiken bij het herkennen van visuele problemen en het verbeteren van de waarneming door een combinatie van verschillende visuele en ritmische reflexintegratieoefeningen.


Ritmische Bewegingstraining en Dieet

Voor duurzame gezondheid bij autisme en andere uitdagingen 

Aanbevolen voorkennis: Level 1 and Level 2
BRMT Introductielezing en workshop
 


Deze cursus behandelt het grote belang van voeding en voedings-supplementen bij het werken met ritmische bewegingen, niet alleen bij autisme, maar ook bij ADHD, dyslexie en diverse motorische problemen. Voedselintolerantie komt steeds vaker voor en kan de training verstoren.

Deze cursus leert hoe te testen op voedselintolerantie en voedings-supplementen en hoe je supplementen kunt gebruiken. We leren over de darmen en hoe ontstekingen in het zenuwstelsel mensen met neuropsychiatrische problemen treffen.  

De cursus behandelt ook primaire reflexen die vooral bij autisme voorkomen en hoe de training moet worden gegeven aan kinderen met autisme en ADD.


Rhythmic Movement Training in Preschool / Kindergarten 

Voor peuters en kleuters 

Voorkennis: BRMT Introductielezing en workshop*

Aanbevolen voorkennis: Level 1 of corresponderend

 BRMT in de kleuterschool onderzoekt het merendeel van de reflexen die in BRMT-niveaus 1-3 worden gegeven, waarbij de nadruk ligt op het begrijpen van de reflexpatronen en het integreren van de reflexen met behulp van spelletjes en activiteiten. Dit uitgebreide overzicht van BRMT geeft inzicht in spelletjes uit de kindertijd die verloren zijn gegaan in het tijdperk van de technologie, die opnieuw kunnen worden gebruikt met de bedoeling om de reflexen te integreren.

Deze 16 uur cursus is vooral geschikt voor leerkrachten, opvoeders in de vroege kinderjaren, (groot-)ouders, verzorgers en fysiotherapeuten. Er wordt gebruikt gemaakt van hulpmiddelen om de reflexintegratie leuk en speels te maken, door alternatieven voor oefeningen en isometrische integratie te geven. Activiteiten kunnen worden gebruikt met grotere groepen kinderen en in de thuissituatie.


Ritmische Bewegingstraining en Reflexen 

bij Hersenverlamming en andere motorische handicaps

Trainingsopleiding met volwassenen en  kinderen (met ouders)

Voorkennis: Blomberg RMT leezing en Workshop* 

Deze cursus behandelt de fysieke uitdagingen die actieve reflexen spelen bij hersenverlamming en soortgelijke handicaps zoals glutenataxie, hoofd- of zenuwstelselletsel en geboortetrauma. Deze cursus is geschikt voor therapeuten, ouders, verzorgers of iedereen die te maken heeft met ernstige motorische problemen of spasticiteit.

Ook mensen met een aangeboren of verworven motorische handicap zoals beroertes en ongevallen zijn welkom.

De aanwezige krijgen een individueel trainingsprogramma voor voortdurende vooruitgang en groei in de thuis- en klinische omgeving.

Elke deelnemer kan indien nodig 1-2 ouders / assistenten meenemen.


Ritmische bewegingstraining en Reflexintegratie

bij pijn en problemen in het bewegingsapparaat 

Deze cursussen zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in holistische therapieën en bewegingsmethoden voor genezing. Fysiotherapeuten, artsen, lichaamstherapeuten en iedereen vanwege hun eigen of andermans problemen met pijn en ziekte.

Deze twee cursussen behandelen spierspanning die de nek, wervelkolom en gewrichten overbelast. Spanningen die op den duur spierontsteking, artrose van de gewrichten en wervelkolom, bekkenrotatie en skeletafwijkingen veroorzaken, zoals scoliose of bulten.

We leren een systeem waarmee we kunnen ontdekken welke reflexen het belangrijkst zijn om te integreren in verschillende toestanden en we werken heel praktisch met het integreren van onze eigen en andere deelnemers' reflexen. We leren over supplementen die belangrijk zijn voor ons zenuwstelsel en het bewegingsapparaat en hoe we kunnen testen wat het lichaam nodig heeft.

Ritmische bewegingstraining en Reflexintegratie

bij pijn en problemen in het bewegingsapparaat 

Deel 1

Geen voorkennis vereist

Deze cursus behandelt de basisprincipes van BRMT en spier-spanningen als gevolg van emotionele stress en actieve stressreflexen en wat u hieraan kunt doen. 

We integreren primaire reflexen en stressreflexen die door trauma of letsel overactief zijn met ritmische oefeningen en isometrische reflexoefeningen. De cursus behandelt ook omgevingsfactoren die bijdragen aan stress en musculoskeletale problemen.

We testen primitieve reflexen die spierspanningen, artrose, vervorming van het skelet en gewrichten kunnen veroorzaken. We leren bulten en geroteerd bekken corrigeren.


Ritmische bewegingstraining en Reflexintegratie

bij pijn en problemen in het bewegingsapparaat Deel 2

Voorkennis: Deel 1 of Level 1 en Level 2

In deze cursus leren we primitieve reflexen testen en integreren die spierspanning, pijn, artrose en misvorming op verschillende niveaus veroorzaken: kaken, nek, thoracale wervelkolom, lumbale wervelkolom, heupen, benen, knieën, voeten, schouders en ellebogen. We leren alle reflexen die een geroteerd bekken kunnen veroorzaken te integreren en werken met heuppijn om artrose van de heupen te voorkomen.


Ritmische bewegingstraining en Reflexintegratie 

Dromen, Creativiteit en Innerlijke Healing


Voorkennis: Deel 2 (Pijn) of Level 2
Aanbevolen voorkennis: Level 3

Deze cursus geeft de deelnemers tools om te werken met de soms enge dromen die kunnen worden veroorzaakt door Rhythmic Movement Training. De symbolen van dergelijke dromen zijn vaak vergelijkbaar met symbolen van mythen en volksverhalen. In de cursus bespreekt Eva Johansson de betekenis van deze symbolen voor genezing en integratie, en hoe we deze informatie kunnen gebruiken bij het werken met onze klanten.

Deelnemers worden aangemoedigd om de bewegingen een tijdje te doen en een droomdagboek bij te houden om mee te nemen naar de cursus.

Sponsoren en assisteren 

Als je een Blomberg Rhythmic Movement Training® cursus bij jou in de buurt of op het werk wilt, kun je de cursus sponsoren.


Blomberg RMT Sponsor


As a sponsor, you contact a BRMT instructor and set up a course:

 • Adverteer en houd contact met deelnemers en assistenten en zorg ervoor dat ze de informatie krijgen die ze nodig hebben;
 • Zorg voor een geschikte plek voor BRMT met apparatuur voor de presentatie. Verzamel cursusgeld en maak deelnemerslijsten;
 • Zorg ervoor dat er suiker-, gluten- en caseïnevrije versnaperingen zijn, bij voorkeur biologisch;
 • Print lijsten en dividenden etc.

Er kunnen andere afspraken zijn over cursusgeld en andere kosten als er een besloten groep mensen aan de cursus deelneemt.

Als sponsor komen jij en de instructeur je vergoeding overeen. Het kan gratis deelnemen aan de cursus, of een andere afspraak.


BRMT Assistent 

 Als assistent heb je de mogelijkheid om een ​​cursus te herhalen en je kennis van ritmische bewegingstraining en reflexintegratie te verdiepen. Je betaalt niet om BRMT-cursusassistent te zijn, maar er wordt van je verwacht dat je wat werk doet. Het hebben van een assistent is erg handig voor BRMT-instructeurs en draagt ​​bij aan de kwaliteit van de lessen. De instructeur beslist hoeveel assistenten hij / zij in de klas wil.

Als je de wens hebt en de mogelijkheid hebt om te helpen, neem dan contact op met de instructeur, er kan een wachtlijst zijn.

U die ten minste drie 2-daagse BRMT-cursussen heeft gevolgd, bent van harte welkom om te helpen met een van de cursussen die u al hebt gevolgd.

Opleidingen waarbij je helpt, tellen niet mee als studiepunten voor het behalen van een diploma als adviseur / instructeur ritmebeweging. In Nederland krijg je een assistent-diploma. 

 Als je drie cursussen hebt gevolgd, ontvang je een keuzecursus voor de helft van het cursusgeld.