Blomberg Rhythmic Movement Training®

De ritmische bewegingen zijn gebaseerd op het nabootsen van de natuurlijke spontane bewegingen die zuigelingen en peuters maken voordat ze leren lopen.

Deze bewegingen kunnen het individu helpen zijn lichaam te trainen en onder de knie te krijgen en emotionele en gedragsproblemen te overwinnen, evenals spanning, gebrek aan energie en stress.

De ritmische bewegingen creëren en versterken de neurale paden die nodig zijn voor fysieke, emotionele, cognitieve en mentale ontwikkeling.


Voordelen

Het zenuwstelsel heeft een enorme groeicapaciteit tijdens de vroege kinderjaren. De hersenen groeien snel als het kind de stimulatie krijgt die het nodig heeft door middel van beweging en sensorische stimulatie. Zowel degenen die overgevoelig zijn voor sensorische indrukken als degenen die ondergevoelig zijn, kunnen profiteren van ritmische bewegingen.

Een gezond kind dat zich vrij en in zijn eigen tempo mag bewegen, krijgt doorgaans zonder speciale motorische ingrepen een evenwichtige spierspanning en houding.

Maar zelfs kinderen met kleine ontwikkelingsachterstanden kunnen problemen blijken te hebben met hun neurale netwerken en niet-geïntegreerde of onderontwikkelde primaire reflexen. Personen met gedragsproblemen en emotionele barrières hebben vaak actieve primaire stressreflexen. Extreme verlegenheid of driftbuien zijn tekenen van emotionele overweldiging en stress. Ze hebben veel baat bij het integreren van primaire overlevingsreflexen en het verkrijgen van een stabielere basis.

Voor een persoon met ernstige motorische beperkingen, aangeboren of verworven, kunnen de ritmische bewegingen een uitstekende vorm van dagelijkse oefening zijn. Ze verminderen spierspasmen, zorgen voor meer kracht en flexibiliteit en verbeteren de bloedsomloop naar alle delen van het lichaam.

Als de ontwikkeling om verschillende redenen wordt belemmerd, of als het individu wordt blootgesteld aan stress, trauma of ziekte heeft BRMT het vermogen om het individu te helpen door zowel het centrale als het perifere zenuwstelsel te beïnvloeden via passieve en actieve stimulatie van het lichaam.

De meeste mensen kunnen ritmische bewegingen en andere integratietechnieken gebruiken om zich te ontwikkelen en te leren.


Zuigelingen en peuters

BRMT voor zuigelingen en peuters gaat over het doorlopen van ontwikkelingsmijlpalen, het aanpakken van ontwikkelingsachterstanden en het creëren van een diepe koesterende band met uw kind. Het wordt zowel gebruikt als een techniek voor vroege interventie en om te voorkomen dat zich in de vroege kinderjaren cognitieve, visuele en motorische problemen voordoen.

Met eenvoudige ritmische bewegingen en tactiele oefeningen kunnen jonge ouders hun kind stimuleren en helpen vooruitgang te boeken in de ontwikkeling op een niveau dat is aangepast aan het individuele kind.


Kinderen en jongeren

Motorische problemen, aandachtsstoornissen, problemen met emotionele regulatie en gedrag, communicatieproblemen, angstgevoelens, een laag zelfbeeld, leerproblemen, lees- en schrijfproblemen of visuele problemen komen vaker dan ooit voor.

Ritmische bewegingstraining en reflexintegratie is een interventie die bij regelmatige uitvoering zeer nuttig kan zijn.

Tegelijkertijd is het belangrijk om de situatie van het kind te herzien om  stressfactoren in de omgeving te verminderen en gezonde verwachtingen te hebben.


Volwassenen

Veel volwassenen ervaren stress, spierspanning, pijn, slechte houding, slaapstoornissen, indigestie, concentratiestoornissen, gebrek aan energie, angst en bezorgdheid die symptomen zijn van emotionele en fysieke stress. Blomberg RMT kan al deze symptomen verlichten en het algemeen welzijn verbeteren, zelfs bij volwassenen.

Traumatische ervaringen en ongelukken kunnen primaire reflexen reactiveren. Dit kan leiden tot verhoogde stress en burn-out, maar ook tot onevenwichtige belastingen en andere problemen in het lichaam.

De bewegingen en de reflexintegratie laten spanningen los, vermindert stresssymptomen, verlicht pijn die ontstaat bij onevenwichtige belasting en slijtage. Het verbeteren de bloedsomloop en ondersteunen de zuurstofvoorziening en stromen in het lichaam waardoor er balans ontstaat. 


Senioren

Naarmate we ouder worden, kunnen we meer gewrichtspijn en stijfheid, verlies van mobiliteit, slapeloosheid, geheugenverlies en verlies van gezichtsscherpte ervaren.

Veel senioren aanvaarden pijn als onvermijdelijk. Maar door nieuwe neurale verbindingen te creëren en primaire reflexen te integreren, kunnen we de balans, behendigheid en energieniveaus van het lichaam verbeteren. 

Van BRMT is aangetoond dat het de meest ongewenste delen van het verouderingsproces vertraagt ​​en soms omkeert, omdat het bijdraagt ​​aan een betere doorstroming en balans in de lichaamscellen.

Ritmische Bewegingen

Ritmische Bewegingen

Deze zachte, schommelende bewegingen kunnen snel of langzaam, kleiner of groter worden gedaan, afhankelijk van het individu en mogen geen ongemak veroorzaken. Elke beweging wordt aangepast aan het vermogenen behoefde van de cliënt. Het zijn een reeks passieve en actieve oefeningen die mee naar huis genomen kunnen worden om gedurende een periode elke dag te oefenen. 

 De meeste mensen, niet alleen kinderen, kunnen ritmische bewegingen en andere integratietechnieken gebruiken. Ze hebben een gunstige invloed op het cardiovasculaire systeem en het lymfestelsel.

De bewegingen zijn gemakkelijk te leren. Kinderen en volwassenen waarderen ze en vinden ze nuttig. Voor sommigen zijn de effecten van de training snel, maar omdat de zenuwen tijd nodig hebben om op te bouwen en sterk te worden, vereist het vaak een langere trainingsperiode, soms een jaar of langer. Elke dag een korte sessie is het beste.

Door het stimuleren van de basiszintuigen, balans, gevoel en aanraking, evenals het gevoel van beweging, verbeteren de bewegingen het fysieke bewustzijn en de coördinatie wat een verhoogde veiligheid en zelfrespect geeft.

Ze zijn allebei stimulerend, ontstressend en balancerend op veel verschillende niveaus. Ze ondersteunen de ontwikkeling van het zenuwstelsel, normaliseert de spierspanning en integreert primaire reflexen, laten spanning los en creëren doorstroming in het lichaam waardoor het evenwicht wordt hersteld.


Passieve oefeningen

De passieve oefeningen worden uitgevoerd met hulp van een ouder of partner. Het zijn eenvoudige en zachte schommelende bewegingen die het zenuwstelsel ontwaken en activeren en het hele lichaam stimuleren. Ze brengen de spiertoon in evenwicht en bouwen een stabielere basis voor uithoudingsvermogen en ontwikkelingsgroei. ¨

Ze helpen de lagere niveaus van het centrale zenuwstelsel te verbinden met andere delen van de hersenen, ondersteunen fysieke en emotionele groei en bouwen sterke neurologische paden op. Ze worden meestal ervaren als kalmerend.

De passieve bewegingen zijn perfect bij de behandeling van zuigelingen, jonge kinderen, meervoudig gehandicapten en uitgeputte mensen. Ze ondersteunt basisfuncties zoals oxygenatie en detox.


Actieve oefeningen

De actieve oefeningen zijn bewegingen van het hele lichaam en meer specifieke bewegingen die de cliënt uitvoert, indien nodig met wat hulp. Ze versterken het zenuwstelsel en het lichaam en zorgen voor stabiliteit, niet in de laatste plaats in de handen en voeten, nek, rug, romp en bekken.

Ze integreren de primaire reflexen, verbeteren de coördinatie en het vermogen om dagelijkse taken ritmisch en met doorzettingsvermogen uit te voeren. Een beweging van het hele lichaam maakt het mogelijk om meerdere primaire reflexen tegelijkertijd te integreren, terwijl de meer specifieke bewegingen gericht zijn op één of twee reflexen tegelijk.

De actieve bewegingen zijn geschikt voor iedereen die een bepaald vermogen heeft om zelfstandig bewegingen uit te voeren en kunnen indien nodig worden aangepast. Voor jongere kinderen kunnen de bewegingen in spel worden aangeboden.

Actieve bewegingen worden gegeven aan personen met zeer uiteenlopende klachten. ADHD, autisme, problemen met focus, kracht en uithoudingsvermogen, dyslexie, ataxie, dyspraxie, fijne motorische problemen, Parkinson, artrose, evenwichtsproblemen, pijn om er maar een paar te noemen.

Reflexen

Primaire Reflexen

Primaire Reflexen zijn onvrijwillige bewegingen als reactie op sensorische stimuli. Ze verschijnen al in utero, tijdens het geboorteproces of tijdens het eerste deel van het leven van het kind, Ze hebben overlevings-, beschermende, herstellende en houdingsdoeleinden.

De reflexen helpen het kind zich te ontwikkelen en vooruit te komen in het leven; Goed functionerende reflexen bij baby's zijn een belangrijk teken dat de hersenstam en het zenuwstelsel zich hebben ontwikkeld zoals bedoeld.

Ze ontwikkelen zich in de baarmoeder als alles in orde is met de foetus. Ze komen tot uiting meestal bij de geboorte of kort daarna bij normaal ontwikkelde voldragen baby's.

Primaire reflexen spelen een fundamentele rol bij het instellen van hoofdcontrole, houding, sensorische integratie en het vermogen om te bewegen met stabiliteit en controle, maar ook om moeiteloos stil te blijven.

Bovendien stimuleren de primaire reflexen de hersenen verder om de aandacht en controle over impulsen te verbeteren, waardoor hyperactiviteit en emotionele overweldiging worden verminderd. Ze helpen bij het verbinden van de neurologische gebieden van de hersenen voor emotionele controle en intellectuele of academische bezigheden.

Ze integreren in levenslange reflexen, en deze integratie moet worden voltooid terwijl de baby zich nog op de vloer begeeft en voordat ze lopen. 

Primaire reflexen zijn meestal actief bij het oudere kind of de volwassene als er problemen zijn met spiertoon, evenwicht en coördinatie, aandacht, concentratie, rekenen, lezen en schrijven, problemen met het gezichtsvermogen, spraak en taal, evenals gedrags- of emotionele stabiliteit, stress en pijn.

Met interventies zoals BRMT is het mogelijk om primaire reflexen die nog actief zijn te manifesteren en te integreren en om de levenslange reflexen vast te stellen.


Houdingsreflexen

De levenslange reflexen zijn nodig voor onze stabiliteit en balans in de zwaartekracht en ze stellen ons in staat om automatisch en gemakkelijk te bewegen. Primaire reflexen worden geïntegreerd in levenslange reflexen door de spontane ritmische bewegingen die een baby maakt voordat hij leert lopen. Ze zijn ontworpen om ons voortbestaan ​​te verzekeren. 

Houdingsreflexen helpen ons evenwicht, coördinatie en algemeen lichamelijk en emotioneel welzijn te bereiken. Ze helpen bewegingen automatisch en soepel te maken, met weinig of geen toegang tot bewegingen, moeite en gedachten. Staan, zitten, lopen en fietsen zijn voorbeelden van bewegingen die afhankelijk zijn van levenslange reflexen om goed te kunnen functioneren. 

De ontwikkeling van levenslange reflexen hangt af van de functie van een deel van de hersenen dat samen met de motorische cortex onze motorische activiteit controleert. Lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging houden onze levenslange reflexen in stand. Als ze goed werken, kunnen we energie besparen. 

Bij ernstig trauma, langdurige stress of letsel op elk moment in het leven, kunnen de primaire reflexen worden geactiveerd en de leiding nemen.


Reflexintegratie

Ritmische bewegingen en isometrische oefeningen kunnen helpen bij het voltooien van de reflexpatronen en deze integreren in ons hele lichaamssysteem voor verhoogde sensorische integratie en motorische ontwikkeling, verbeterde coördinatie en balans, verbeterde visuele, auditieve en academische prestaties, en algeheel fysiek en emotioneel welzijn.

De isometrische oefeningen versnellen de reflexintegratieprocedure. Het kan worden gedaan met de hulp van een getrainde counselor, verzorger of partner. U kunt het na enige instructie ook zelf doen.